Mgr. Jaroslav Orel

4.11.2010 11:39:17

Vážení, dovolte pár slov úvodem:

především si myslím, že KDU-ČSL potřebuje, aby v ní konečně zvítězila otevřená hra. Již bylo dost těch chytráků, kteří nikdy nic neřekli o svých představách o směřování KDU-ČSL /možná je ani neměli/, ale zato pilně sháněli v rámci výměnných obchodů hlasy pro své zvolení do stranických funkcí. V příšeří se tak vytvářely různé partičky, jejichž hlavní kvalifikací byla schopnost zobchodovat cokoliv za cokoliv, tahat v zákulisí za nitky, nastrkovat před sebe poddajné figurky a hlavně donekonečna přežívat. Při dobývání stranických funkcí to stačilo, protože to bylo dobře organizované, při dobývání hlasů voličů to působilo odpudivě. Tuto pokleslou podobu politiky, či spíše politikaření považuji za jednu z doposud nepojmenovaných příčin našeho volebního neúspěchu.
Píši zde o jedné z věcí, kterou hodlám v KDU-ČSL změnit. A začínám hned a od sebe, neboť k tomu nepotřebuji mandát od nikoho. Posílám vám tedy svoji dlouho promýšlenou představu o směřování KDU-ČSL, kterou jsem sepsal formou stručného dopisu:

Sestry a bratři,
v lednu roku 2008 jsem napsal delegátům nadcházejícího Sjezdu KDU-ČSL dopis. V něm jsem je kromě jiného vyzval, aby rozhodli, na kterou programovou linii má dát KDU-ČSL důraz: zda půjdeme po pravicové cestě, nebo po cestě sociálně solidární. Poukázal jsem na to, že soustavné kompromisy mezi těmito dvěma základními politickými cestami stranu ochromují a činí nesrozumitelnou. Vyslovil jsem obavu, že bez tohoto rozhodnutí uvízneme v blátě mezi cestami.

KDU-ČSL se bohužel nerozhodla a uvízla, jak všichni vidíme. Rozhodl se někdo jiný: rozhodl se Miroslav Kalousek a založil si pravicovou stranu. KDU-ČSL se bohužel nerozhodla ani poté.
Nyní se ke své tezi znovu vracím: já dlouhodobě preferuji cestu sociálně solidární.

Máme pro ni dobré důvody:

1. Základní dlouhodobá politická linie KDU-ČSL stojí na:
- sociálně-tržním hospodářství
- sociálním učení církve
- na pojmech jako solidarita, soudržnost, atd.
- a hlavně na cítění řadových členů.

2. Základní aktuální politická linie musí vyjadřovat, že KDU-ČSL stojí na straně těch, které nespravedlivě postihne politika současné vlády.
K charakteru hospodářské politiky současné vlády mám dvě zásadní námitky:
- Jedná se o ruinující politiku škrtů bez vize
- Politika takových škrtů je zástěrkou pro zásadní přerozdělení příjmů od nižších a středních příjmových skupin k těm nejbohatším.

Současná vláda svou tzv. ekonomickou reformou dusí poptávku, tím se podlamuje produkce, nastává dominový efekt, opakují se omyly Klausových balíčků z roku 1997 – bez produkce nelze umořit dluhy.
Dříve 65% lidí žilo pod průměrným příjmem, dnes je jich 68% a důsledkem plánovaných záměrů vlády bude akcelerovat další rozevírání příjmových nůžek. Utažení opasků poctivě pracujícím lidem má přinést do státního rozpočtu prostředky, které chybí kvůli nemravným provizím při miliardových zakázkách např. v armádě.

Jaká máme východiska pro budoucnost, CO – PROČ - JAK:

1. CO:
- naším společným cílem je vrátit politiku KDU-ČSL zpět do hry,
- na začátku je nezbytná zřetelná programová linie – jednoduchá a srozumitelná - být v zásadní opozici proti narušování solidarity a sociální soudržnosti společnosti, v zásadní opozici proti dnešní vládě.
- mít jasnou politickou identifikaci, aby bylo zřejmé, kde KDU-ČSL stojí.

2. PROČ:
- ve volbách 2010 došlo k částečné generační obměně – své zájmy si prosadila část mladé generace – spíš individualisticky laděná
- příští volby se dá očekávat kyvadlový efekt – o svoje práva se hlasitěji přihlásí starší generace, která dosud nemá svoji politickou reprezentaci.
KDU-ČSL by mohla mít přirozené dispozice tuto roli alespoň u části
převzít – má sociální základ, starší členy, ctí přirozeně starší generaci –
bylo by zvlášť přesvědčivé, kdyby se početně trvale sílící starší generace
ujala politická strana, v jejímž vedení by bylo více mladých lidí. Jinak
ponecháme starší generaci levici.

3. JAK:
- vyvinout úsilí o návrat našich bývalých voličů, předně dnešních nevoličů, dále dnešních voličů ČSSD a posléze části těch, kteří budou rozčarováni politikou TOP09, ODS a VV
- poprvé vážně otevřít frontu boje o dnešní voliče ČSSD
- okamžitě přestat koketovat s myšlenkou na spolupráci s vládními stranami, např. v podobě společného klubu v Senátu s VV.

Mým snem je, abych mohl po Sjezdu KDU-ČSL prohlásit:
KDU-ČSL stojí na straně těch, které vládní politika
nespravedlivě poškozuje.

Nadcházející volby bychom měli jasně stát – a přitom nutně odhodit někde přežívající sentiment - na straně těch, kteří na záměry vlády nespravedlivě doplatí.
Říjnové volby nebudou jen o komunální politice. Budou i o mandátu vládní koalice.

Sestry a bratři, je co dělat, je nás potřeba!
Přeji Vám, naší straně a našim voličům vše dobré.

Jaroslav Orel
Orelj@seznam.cz
V Praze, v září 2010

P.S. : Rád odpovím na vaše dotazy a připomínky. Sám plánuji jednotlivé teze podrobněji
rozebírat a vysvětlovat.

Životopis

Mgr. Jaroslav Orel, nar. 21. 12. 1951 v Praze

Ženatý, pět dětí, manželka MUDr. Blanka Orlová

Kontakt: orelj@seznam.cz

Profese:

• Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze
  • Podnikový právník
  • Poslanec Federálního shromáždění ČSFR a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
  • Mluvčí KDU-ČSL a Poslaneckého klubu KDU-ČSL
  • Poradce předsedy strany
  • Ředitel nadačního fondu
  • Vrchní ředitel sekce ministerstva
  • Od ledna 1990 člen ČSL /později KDU-ČSL/, v průběhu let člen CV, CK KDU-ČSL, místopředseda pražské KDU-ČSL. V současnosti člen MV KDU-ČSL v Praze.
Záliby:
  • politika ,
  • sport, fotbal /v současnosti v procesu odklonu od praxe směrem k teorii/,
  • hudba /dirigent souboru pro interpretaci staré hudby/,
  • bez vyhraněného vztahu k jídlu, s kladným vztahem k vínu

Sdílet článek:Přidat k Yahoo Bookmarks Přidat k Facebook Přidat k Delicious Přidat k Twitter Přidat k StumbleUpon Přidat k MySpace Přidat k Google Bookmarks